miercuri, 4 noiembrie 2015

Sanatatea este intretinuta de sport si de o alimentatie corecta!



Intr-o lume in care predomina goana dupa bani si faima, alte lucruri mult mai importante sunt lasate in spate. Un exemplu este sanatatea, cea pe care unii dintre noi nu dau nici doi bani atunci cand sunt bine, dar si-o doresc cu orice pret in momentul in care nu o mai au.

Intr-o societate tot mai aglomerata si presata continuu de timp, jobul a devenit atat de important incat marea majoritate a lumii uita sa manance si sa mai faca miscare, nealocand nici macar cateva minute propriei persoane. Suntem prinsi intre griji si probleme, stres si oboseala, astfel ca amanam intotdeauna sportul si neglijam alimentatia.




Legatura dintre cele doua este esentiala . Nu stiu cat de mult suntem cu totii constienti de acest lucru, dar miscarea si alimentatia merg mana in mana. 
Efortul este de mai multe feluri si, in functie de asta, poti sa te ajuti cu alimente, astfel incat exercitiile pe care le faci sa nu te epuizeze. Nu este o solutie, daca, de exemplu, vrei sa slabesti, si vei alege sa te infometezi, iar apoi vei re­curge la o tura de exercitii istovitoare, iti vei face mai degraba rau si cred ca vei si gafai ca o locomotiva.

Pe langa asta, nu vei mai avea niciun chef de lucru si toate cele din jur vor capata o tenta gri. Iar acest lucru nu este ceea ce iti doreai precis. Deci, ar fi timpul sa vedem ce le­gatura exista intre a face sport si a manca; dar, mai ales, este momentul sa afli cum sa le impaci pe cele doua.
Exista mai multe motive pentru a face sport. Si, sa recunoastem, exista multe motive si pentru a manca. Vreau sa iti aduc aminte de celebra intrebare retorica: “Mancam ca sa traim sau traim ca sa mancam?”.




Un lucru important este ca nu doar mancarea, ci si modul cum este preparata contribuie, intr-un fel sau altul, la “mai binele” sau la “mai raul” tau, dar si felul in care ma­nanci. Asa ca, inainte de a vorbi despre ce trebuie sa man­cam, vreau sa-ti aduc aminte ca a face sport nu e o sarcina im­pusa de vreun sef (atunci cand nu activezi la un club sportiv, desigur), ci e un lucru bun si sanatos pentru tine.

Uite cateva sfaturi pe care ar trebui sa le iei in considerare:

Este bine sa stii ca trebuie sa-ti gasesti o clipa de li­niste atunci cand te pregatesti pentru masa de dinainte de orele de fitness sau aerobic, care, intotdeauna, dar intotdeauna, va fi cu cel putin doua ore inainte de aceasta. Stresul nu-ti va face bine nici in timpul mesei si nici la sala!
Pentru a putea da randament in salile de sport sau pe pista de alergare si pentru ca exercitiile sa fie executate corect (pentru ca nu are rost sa tragi chiulul sau sa mimezi ca faci efort doar ca sa-ti impresionezi prietenii sau asistenta), trebuie sa ai si energie suficienta.




Stii ca se intampla deseori ca, dupa o zi de munca, sa te simti atat de lipsita de energie, incat sa nu mai vrei la sala. Aici este ceva care te poate ajuta si care tine de ce mananci. Cu o alimentatie adecvata, poti sa faci fata si acestei situatii, luandu-ti din mancarea si bautura consumate doza de energie de care ai nevoie.

Principala sursa de energie a organismului o constituie carbohidratii, care, consumati cu doua-trei ore inainte de sport, iti asigura o doza suplimentara de energie. Acestia se gasesc in banane, portocale, cai­se, capsuni, cereale, paste, orez, paine prajita etc. Asta, fara sa in­tram, deocamdata, in amanunte. Si hidratarea organismului, atat inainte, cat si dupa sau in timpul exercitiilor, este esentiala.

Cred ca oricine care face sport tanjeste dupa “pauza de apa”! Transpiratia abundenta face ca organismul sa piarda cantitati insemnate de apa, iar rezerva organismului trebuie refacuta. Dar aici nu vorbesc despre sucurile cu dioxid de carbon sau de cele cu diverse variante de indulcire. Apa plata rece este cea mai buna.




Pentru o viata mai vie, colorata si sanatoasa, ai grija de corpul tau, de ceea ce mananci, cat si cand si, nu in ultimul rand, dezlipeste-te de scaun, de pat si pune-te in miscare. Nu uita! Cheia este la tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu